The Cake Lady: Kath Ryan

Als je op het park bent geweest, ben je haar vast tegen gekomen. Met haar Union Jack jurk en marinierscap ‘H.M.S’ The Cake Lady, is ze niet te missen. Kath Ryan heeft elke editie van de Invictus Games bijgewoond om haar jongens, ja echt haar jongens, van Team UK aan te moedigen. Haar jongens zijn de gewonde soldaten uit het Verenigd Koninkrijk waarvoor ze sinds 2009 taarten bakt.

Het begon allemaal toen Kath haar zus bezocht die in het ziekenhuis lag. Als de goede zus die ze is, kwam ze natuurlijk niet met lege handen aan maar waren deze handen gevuld met taart. Haar zus kon niet alles zelf opeten en besloot het te delen met de soldaten die terug kwamen uit Afghanistan en in hetzelfde ziekenhuis lagen. De soldaten waren enorm blij en konden niet wachten tot de mysterieuze vrouw terug zou komen met nog meer taart. Hun wensen werden vervuld want twee weken later belde Kath het ziekenhuis op en vroeg of zij zo vrij mocht zijn om langs te komen met taarten voor de soldaten. De verpleegsters zeiden uiteraard ja, want de jongens konden maar niet over de taarten ophouden. En zo begon het verhaal van The Cake Lady.

Ze bezocht het ziekenhuis met 12 verschillende taarten en ze mocht zelfs de jongens ontmoeten. Deze ontmoeting heeft uiteindelijk geresulteerd in geweldige vriendschappen en uitwisseling van enerzijds prachtige, moedige maar ook emotionele verhalen en anderzijds taarten. In de afgelopen 13 jaar is er door The Cake Lady heel wat afgebakken, maar heeft ze er ook voor gezorgd dat de mannen iemand hadden om tijd mee te spenderen en iemand die naar hen luistert. Je kan je natuurlijk voorstellen dat Kath de meest verschrikkelijke en moedige verhalen heeft gehoord en dat het voor ieder mens belastend kan zijn. Maar niet voor Kath. ‘Ik zal het ooit als een hinder ondervinden om naar de verhalen van mijn jongens te luisteren. Door de jaren heen heb ik ze zien mogen groeien, ben ik naar bruiloften geweest en heb ik verjaardagen gevierd. Het is mijn privilége en plicht om dit te mogen doen.’

De soldaten zijn Kath enorm dankbaar en laten dit op verschillende manieren blijken. Toen Kath de reizen naar de Invictus Games niet kon betalen, hebben haar jongens het geld bij elkaar gesprokkeld om ervoor te zorgen dat zij er bij kan zijn. Niet alleen voor deze editie, maar echt alle edities. Kath maakt net zo veel deel uit van Team UK als de soldaten, aldus de soldaten zelf. Ze hebben zelfs een speciale marinierscap voor haar gemaakt met daarop H.M.S Cake Lady. Kath voelt zich enorm gezegend dat haar jongens op haar pad zijn gekomen en probeert alles boven alles ervoor te zorgen dat ze een luisterend oor bij haar hebben. ‘Soms krijg ik een telefoontje diep in de nacht van een van mijn jongens die gedachten heeft over zelfmoord of zelfpijniging. Op dat moment probeer ik naar ze te luisteren en ervoor te zorgen dat ze kalmeren. Ik kan hun pijn niet helen maar door te luisteren en een knuffel weten ze dat ik er voor hen ben. Daar komt het uiteindelijk op neer, luisteren en er voor zorgen dat ze niet het gevoel krijgen dat ze alleen zijn.

Als je meer te weten wil komen over Kath, The Cake Lady, ga dan naar haar website of volg haar op twitter. Of stap op haar af als je haar ziet. We kunnen je garanderen dat je geraakt zult zijn door de verhalen en daden van deze geweldige vrouw.