Ranomi Kromowidjojo en haar broer Chjanoy

Ranomi en Chjanoy weten wat broederschap is

De zwembadlucht is niet alleen vertrouwd voor Ranomi Kromowidjojo (31), maar ook voor een van haar grootste fans, broer Chjanoy (35). In het Hofbad zien beiden dat de broederschap en steun van familieleden bij de Invictus Games nog sterker is dan wat ze al gewend waren in wat Ranomi haar ‘zwemfamilie’ noemt. Ze bedoelt dan niet alleen haar ouders en broer, die trouw meereisden, maar ook alle teamgenoten en concurrenten in de zwemwereld, inclusief de parazwemmers. Ooit was ook Chjanoy deelnemer.“Gronings kampioen bij jeugdzwemmen”, zegt hij grinnikend.

Na haar stoppen als topzwemster – Ranomi is veelvoudig wereld- en olympisch kampioen – in januari 2022 is dit voor Ranomi het tweede grote sportevenement. Deze maand bezocht ze in Eindhoven al de Qualification Meet 2022. Ze kent alle zwemmers daar, maar moet toegeven dat ze van de deelnemers van vandaag alleen enkelen van gezicht kent.

Zodra ze in het zwembad was gespot haalde de speaker haar even naar de microfoon. “Happy faces, an amazing atmosphere, so much love”, is haar eerste indruk, “It is not about winning or victory, but more important to overcome your struggles.”

Zij vindt echter dat niet zij, maar de zwemmers in de spotlight moeten staan. Toch komt ze er niet onderuit dat vele fans met haar op de foto willen. Ze ondergaat het geduldig en steeds lachend. “Ach, het is eigenlijk wel leuk, ik houd van mensen.”

Ranomi (Eindhoven), Chjanoy (Amsterdam) en hun ouders (Groningen) zijn hecht en hebben dagelijks contact. Bij haar laatste Spelen (Tokio 2020) en in de hele Covid- tijd was het gemis van de familie groot. “Juist als het niet goed ging, dan waren ze er altijd voor me”, zegt ze terwijl ze met het publiek hartstochtelijk meeklapt tot de laatste deelnemer aantikt. Chjanoy constateert wel dat het respect voor veteranen in de USA extreem groot is. “Er valt wat waardering voor onze Nederlandse veteranen betreft nog wel wat te winnen.”