Ottobock

Ottobock kan alles repareren

Of dit een horrordag is voor Ottobock? Niek Wondergem kijkt met een kleine glimlach onze kant op. Hij snapt de hint. Immers, op nog geen 50 meter van de stand van de fabrikant van onder meer rolstoelen en (sport)protheses wordt in het Invictus Games Stadion het rolstoelrugbytoernooi afgewerkt. Dat betekent: veel harde crashes, veel botsingen, veel impact, veel kans op schade dus.

Ottobock is bij de Invictus Games aanwezig om juist nu al die reparaties uit te voeren. Als service, gratis. Zodat de sporters hun sportweek kunnen vervolgen. Eventueel eerst even met een leenrolstoel, als er bijvoorbeeld wat moet worden gelast. Maar veel van de reparaties kunnen ook direct worden uitgevoerd. Tijdens ons gesprek krijgt een Italiaan bijvoorbeeld eerst links een nieuwe binnen- en buitenband op zijn rolstoel. Die was lek. En omdat Nico toch bezig is, wordt ook het andere wiel onder handen genomen. Bijna versleten is het oordeel.

Niek Wondergem, verantwoordelijk voor technical sales in de Benelux, neemt ons mee door de mobiele werkplaats. Daar lopen meerdere instrumentmakers rond. “We hebben de eerste vier dagen al iets van 90 reparaties uitgevoerd. Alles is te maken. Aluminium, titanium, staal, rvs, maar ook carbon. Maandag was het, na de trainingen van het rolstoelrugby, net iets drukker dan anders. Er was zelfs een frame helemaal gescheurd. Dat heeft Nico, die normaal bij de vestiging van Ottobock in Duitsland werkt, opgelost met het nodige laswerk.” Maar eerder in de week was er ook al het nodige werk te verzetten. “Sommige stoelen komen toch niet helemaal ongeschonden uit het vliegtuig. Die zijn op de vlucht wat in de knel gekomen.”

Het valt Wondergem op hoe goed het gemiddelde materiaal van de Invictus Games-deelnemers is. “We doen ditzelfde werk ook op de Paralympische Spelen. Daar zien we nog veel delegaties die niet over goede spullen beschikken. Die helpen we dan ook uit de brand natuurlijk. Maar hier komt vrijwel iedereen met goed spul. Maar, er kan natuurlijk altijd iets kapot gaan. Zeker bij rolstoelrugby ja.”

Ottobock probeert goed in contact met de community te blijven, het hele jaar door. Zo organiseert het bedrijf, Andrea Cremer houdt zich daar nadrukkelijk mee bezig, onder meer running clinics. Die zijn voor mensen die al vanaf hun geboorte een been missen, die nooit hebben hardgelopen, maar ook personen die door een ongeval of aanslag een ledemaat hebben verloren. Zij kunnen ‘leren lopen’ met een prothese van Ottobock. De blades zien er supersonisch uit. Het is mogelijk er flinke snelheid mee te ontwikkelen. “Of je er sneller mee kunt rennen dan voor je amputatie? Ja, als je goed traint wel. Maar het vraagt natuurlijk wel aanpassing. En je moet ook goed trainen, de blade is geen wondermiddel.’

Cremer en Wondergem zijn het erover eens dat de Invictus Games ‘uniek zijn. Deze community is echt amazing. De atmosfeer is echt uitzonderlijk goed. De deelnemers zijn heel erg relaxed, ze doen weliswaar mee aan een competitie, maar er is geen enkele wedijver. Dat is mooi om mee te maken.’