Zwift – ‘Bring The Hague Home!’

Ze sloten een vriendschap op de Invictus Games in Orlando 2016 en hielden, ondanks de zesduizend kilometers die hun scheidden, sindsdien contact. Dat leidde onlangs tot een mooi initiatief. De Brit Andrew Perrin en zijn Amerikaanse vriend Zed Pitts voeren nu een peloton veteranen aan die via het online-platform Zwift geregeld samen een stukje fietsen. Soms rustig, met de handjes op het stuur, maar vaak ook hard, op wedstrijdtempo. Voor de gelegenheid van de Invictus Games 2020 nodigen ze iedereen, veteraan of niet, uit om een eindje met ze op te rijden. Komende week zijn er vier speciale online-ritten, en vanaf 24 mei is er een wekelijks terugekerende rit, speciaal voor veteranen en hun vrienden. Het motto: Bring The Hague Home!

Door Edward Swier

Het is een prachtig initiatief dat er, ze zeggen het eerlijk, waarschijnlijk niet was geweest als Covid-19 niet van zich had laten horen. Dan was het nu, de week van 9 tot 16 mei om precies te zijn, een groot festijn geweest in Den Haag. Dan hadden ruim 500 veteranen uit 20 landen zich in het Zuiderpark verzameld, met Friends & Family en duizenden andere toeschouwers, hadden ze acht dagen lang met elkaar gesport. Maar de Invictus Games zijn uitgesteld….

Perrin en Pitts wilden echter toch niets liever dan de Invictus-gemeenschap verenigen. Juist nu. Zed: “We zien het als onze missie. Om in deze tijd zo veel mogelijk veteranen te verbinden, via het wielrennen, via Zwift.”

Andrew: “We zouden natuurlijk niets liever doen dan met z’n allen lekker een stukje fietsen, op de openbare weg. Maar in sommige landen moet je nog binnenblijven, en in de meeste landen mag je sowieso niet met een groepje wielrenners op pad. Binnen zijn er echter geen restricties, kan je gerust online aanhaken bij een heel peloton.”

Zed: “Het organiseren van een evenement is doorgaans een logistieke nachtmerrie, in deze tijden is het zelfs onmogelijk. Bovendien is het altijd een kostbare gelegenheid, om iedereen van over de hele wereld in te laten vliegen. Maar dit is juist zo’n mooi idee, omdat je gewoon – zonder enige moeite – aan kunt haken. Vanuit je eigen huiskamer.”

De Amerikaan Pitts is in korte tijd helemaal verslingerd geraakt aan Zwift. “Het heeft lang geduurd voor ik het platform leerde kennen, maar sinds ik het ken, rijd ik minstens zes ritten in de week. Niet alleen omdat het momenteel makkelijker is dan buiten fietsen, maar ook vanwege het sociale aspect. Het zijn verwarrende tijden voor veteranen, die vaak ook mentale problemen hebben. Dit is een uitgesproken gelegenheid om met anderen in gesprek te gaan, om van anderen een zetje in de rug te krijgen”, aldus Pitts, die in 2013 plots te maken kreeg met ernstig gewichtsverlies en getroffen werd door samengestelde hernia’s in zijn linkerarm.

“Het is bovendien”, vervolgt hij, “voor sommigen de ideale manier om toch in training te blijven. Vanzelfsprekend zijn ook voor de veteranen een heleboel sportfaciliteiten gesloten tijdens deze periode. Zwift is dan een uitkomst, maar ook in andere gevallen. Als je als veteraan na bijvoorbeeld een revalidatie uit dienst gaat, vervalt vaak de mogelijkheid om nog te trainen en gebruik te maken van materiaal en faciliteiten. Het kan behoorlijk duur worden, zeker ook vanwege het vervoer, als je dat allemaal zelf moet bekostigen, waardoor sommigen moeten stoppen met hun sport. Zwiften kan je echt vanuit huis, daarvoor hoef je geen faciliteiten te regelen en een coach te huren”, aldus Zed, die de afgelopen twee maanden sowieso elke zondag een ritje maakte met Andrew.

Andrew Perrin zit al sinds jaar en dag op de fiets. Nadat bij hem de Ziekte van Crohn werd vastgesteld, wilde hij blijven wielrennen. In de zomer én winter. Perrin rijdt dan ook al een jaar of vijf indoor, op Zwift. Het platform was nog in zijn startfase toen Andrew al eens opstapte. “Ik gebruikte de beta-versie van Zwift in die dagen vooral als het buiten niet zo lekker weer was, of omdat het al donker was als ik terugkwam van mijn werk. Het was feitelijk meer een wintertraining.”

Een echte liefde tussen Perrin, die op de Invictus Games van Londen 2014 en Orlando 2016 in totaal drie gouden en een zilveren medaille won, en het indoorfietsen groeide er overigens aanvankelijk niet. “Het blijft natuurlijk toch een alternatief. Een alternatief voor iets wat eigenlijk veel leuker is, buiten rijden. Ik had aanvankelijk ook moeite om mijn draai te vinden. Ik ben niet zo van goede, gestructureerde trainingen. Pas toen ik ontdekte dat het ook heel leuk was om wedstrijdjes mee te rijden op Zwift, begon ik de lol ervan in te zien.”

De Covid-19-crisis zorgde pas echt voor een innige band tussen Perrin en Zwift. “Anders zou ik nooit, na de winter, ook nog in het voorjaar binnen op de fiets kruipen. Maar, er zat dit jaar, met de lockdown, niks anders op. Ik ben Zwift, zoals heel veel anderen denk ik, veel vaker gaan gebruiken en écht gaan waarderen.”

Perrin attendeerde zijn maatje Pitts – winnaar van brons in de tijdrit tijdens de Invictus Games van Orlando – ook op het bestaan van Zwift, zoals hij hem toch al meer kneepjes van het wielervak leerde. “Toen Zed en ik elkaar ontmoetten op de Invictus Games in Orlando konden we meteen goed met elkaar opschieten. Ik was de meer ervaren fietser, kon hem op een aantal terreinen een beetje wegwijs maken. Hij was net een spons, zoog alle informatie op. Zed is, als hij ergens passie voor heeft, enorm geïnteresseerd, wil het liefst alles weten.”

De uitwisseling van wetenswaardigheden hield niet op nadat hun sportieve uitdaging in Florida erop zat, de twee hielden contact. De band werd nog inniger nadat Andrew in de podcast van Zed onder meer over de Race Across America en het bestaan van Zwift vertelde. “Het had meteen zijn interesse, hij wilde er alles van weten.”

Ze spraken direct af om samen dezelfde ritjes op Zwift te rijden, maakten gebruik van de speciale mogelijkheid om in een meet-up met z’n tweetjes kilometers weg te trappen. En chatten honderduit met andere gebruikers van het platform. “Je kunt op verschillende manieren communiceren met elkaar, via appjes, via het kanaal van Zwift. Maar je zou zelfs ook met de hele groep via Teams of Zoom af kunnen spreken. Dan kan je ook daadwerkelijk zien hoezeer de anderen zitten af te zien.”

Het idee om daar andere veteranen ook van mee te laten genieten, was al snel geboren. “We trainen geregeld samen, rijden ook wedstrijdjes mee. Hoewel het virtueel is, voelt het toch goed, voor lichaam en geest. Die ervaring willen we graag delen.”

Zed en Andrew zochten contact met de Invictus Games Foundation, kregen medewerking van Zwift en zagen hun inspanningen beloond. Deze week zijn er vier speciale ritten, twee wedstrijden en twee social rides. Daarvoor wordt ook het Invictus-publiek uitgenodigd. Meer informatie vind je hier.

“Dit is”, benadrukt het duo, “natuurlijk een prachtige activiteit om, zeker nu en zeker ook in de periode dat de Invictus Games eigenlijk hadden moeten plaatsvinden, gezamenlijk te doen. Veteranen over de hele wereld zullen allicht ook met de omstandigheden struggelen. Het is niet makkelijk nu mensen te ontmoeten, de sociale interactie is lastig. En dus is het juist mooi om elkaar online te treffen, terwijl je je ondertussen ook nog flink inspant.”

Zed en Andrew doen dat liefst ook met andere (ex-)militairen. “Ik merk toch altijd”, lacht Andrew, “dat wij allemaal een speciaal gevoel voor humor hebben. Onze grappen werken het beste als je ze aan andere militairen vertelt.”

Programma Zwift – ‘Bring The Hague Home!’

Maandag 11 mei – SOCIAL RIDE

USMES Back to Work ride (60 min social ride)
Tijd: 0845 EST USA / 1345 BST / 1445 Central Europe / 2245 Australia

Donderdag 14 mei – RACE 1

US Paracycling Time Trial Series (17.5km)
Tijd: 1200 EST USA / 1700 BST / 1800 Central Europe

Donderdag 14 mei – SOCIAL RIDE

Australian Invictus Pathways Program meet-up
Tijd: 0930 Australia

Zaterdag 16 mei – RACE 2

Zwift Crit City Race (15km)
Tijd: 0945 BST / 1045 Central Europe / 1845 Australia / 2045 New Zealand

Meer Nieuws

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021

Een update over de uitgestelde Invictus Games The Hague 2020

Een update over de uitgestelde Invictus Games The Hague 2020

Invictus Games Stories

Invictus Games Stories