Sydney geeft het stokje over aan Den Haag

2018 Getty Images

Na een succesvolle week vol sport en kameraadschap, is in het Olympic Park in Sydney, de Invictus Games 2018 tot een einde gekomen. Tijdens de sluitingsceremonie werd de Invictus Games vlag symbolisch overgedragen aan Marc van de Kuilen, de team captain van het Nederlandse Invictus Games team. Marc zal bij terugkomst op Nederlandse bodem op 29 Oktober de vlag overdragen aan het organiserend comité van de Invictus Games The Hague 2020. De Games zullen plaats vinden in Den Haag van 9 tot 16 mei 2020.

Met een optreden van The Kingdom Choir, vooral bekend van hun optreden tijdens het huwelijk van ZKH de Hertog en Hertogin van Sussex, en de traditionele ‘Parade of Nations’, was de sluitingsceremonie net zo indrukwekkend als de openingsceremonie. De zaal gevuld met alle deelnemers en hun vrienden en familie, werden vermaakt door een line up van zowel lokale- als internationale artiesten.

ZKH de Hertog van Sussex en beschermheer van de Invictus Games Foundation roemde de Games: “Het geheim van deze Invictus Games gaat niet over de medische wetenschap die levens heeft gered van onze deelnemers en die veel van hen hielp om weer te wandelen, zwemmen of te bewegen. Het geheim van het succes van deze Games, is accepteren dat geestelijke gezondheid de echte sleutel tot herstel is. Onze deelnemers hebben geholpen de kijk op geestelijke gezondheid te veranderen van een somber, naar een inspirerend verhaal. Ze willen leven, in plaats van alleen overleven”.

Den Haag 2020
Eerder dit jaar werd al bekend dat de Invictus Games vanaf nu iedere twee jaar plaats zullen gaan vinden en dat het evenement in 2020 naar Nederland komt. De Sportcampus Zuiderpark in Den Haag zal de voornaamste locatie zijn voor de meeste sporten. De 9 disciplines zijn boogschieten, atletiek, wielrennen, indoor roeien, gewichtheffen, zitvolleybal, zwemmen, rolstoelrugby en rolstoelbasketbal.

Over twee jaar is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee is het evenement, dat wordt gehouden van 9 tot 16 mei, een onderdeel van de herdenkingen rondom 75 jaar vrijheid. Dit als eerbetoon aan de veteranen die fysiek of mentaal gewond zijn geraakt tijdens de dienst.

Vlagoverdracht
Traditiegetrouw werd aan het eind van de sluitingsceremonie ook vooruitgekeken naar de volgende editie. De Invictus Games vlag werd door Dominic Reid OBE, CEO van de Invictus Games Foundation overhandigd aan Marc van de Kuilen, rolstoelbasketballer en aanvoerder van het Nederlandse Invictus Games team. Daarmee werden de Invictus Games symbolisch overgedragen aan Nederland.

Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif, Chairman van de Invictus Games The Hague 2020: “De Invictus Games 2018 in Sydney waren indrukwekkend en ontroerend. Iedere deelnemer laat zien dat de mens onoverwinnelijk kan zijn, mits hij of zij steun ontvangt van de naasten en zijn omgeving. In 2020 gaan we in Den Haag deze lijn voortzetten door niet alleen een topevenement te organiseren, maar ook te laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en de mens oneindig sterk!”

Het organiserend comité van de Invictus Games The Hague 2020 is een onafhankelijke Stichting die nauw samenwerkt met “Founding Partners” zoals het Ministerie van Defensie, het vfonds en de Gemeente Den Haag.

© Photo credit: Getty Images for the Invictus Games Foundation

Meer Nieuws

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021

Een update over de uitgestelde Invictus Games The Hague 2020

Een update over de uitgestelde Invictus Games The Hague 2020

Invictus Games Stories

Invictus Games Stories