Sporten met elkaar, het kan ook tijdens een pandemie

Het mag dan nog onmogelijk zijn om als Invictus-familie écht bij elkaar te komen, er zijn zoveel mogelijkheden om toch contact te hebben. En elkaar zelfs sportief te ontmoeten! Invictus Games-deelnemers uit de Verenigde Staten en Oekraïne gaven half november het goede voorbeeld. Zij gingen digitaal de strijd met elkaar aan, in een sfeer van kameraadschap en verbondenheid. Powerliften en roeien, met en tegen elkaar, kun je namelijk ook – verbonden door de computer – vanuit je eigen huiskamer. “Wees actief! Dat is zo belangrijk. Zoek elkaar op.”

Door Edward Swier

In aanloop naar de Invictus Games The Hague 2020, die van 29 mei tot en met 5 juni 2021 op de kalender staan, zou het natuurlijk prachtig zijn als meer landen, meer teams, elkaar digitaal opzoeken. Dat kan binnen de eigen landsgrenzen, maar dus ook daarbuiten. Digitaal zijn er geen grenzen, geen reisbeperkingen. Een ‘interland’ is, met ‘hulp’ van bijvoorbeeld Zoom en Facebook, bijvoorbeeld eenvoudig te organiseren, vertelt Shawn Sprayberry – Spray voor de Invictus Games-community – vanuit de VS. Hij geeft tips en tricks om een dergelijke competitie, die juist zo goed is voor de moraal, op te zetten. “We hebben een drukke, maar heel warme, waardevolle tijd met elkaar doorgemaakt’’, zegt Sprayberry.

Marsha Gonzales en Oksana Horbach beamen dat. De teammanagers van respectievelijk de Amerikaanse en Oekraïnse Invictus-teams voelen zich, hoewel de fysieke afstand tussen beiden heel groot is, meer en meer met elkaar verbonden. “Het lot heeft ons ooit bij elkaar gebracht. We hadden jaren terug een kennismakingsvergadering met alle teammanagers en ik zat al aan de tafel. Toen Oksana binnenkwam, wenkte ik haar dat er naast mij nog wel een plekje vrij was.” De twee werden in de loop der tijd, ja zo kan je het wel omschrijven, vriendinnen. En hebben, enkele jaren later, nog steeds veel aan elkaar. Oksana: “Dat is de afgelopen periode wel gebleken, ja. We hebben samen al heel wat muren omver getrokken.”

Mogelijkheden

Volgens Horbach werd begin dit jaar bijvoorbeeld een uniek, verbroederend evenement georganiseerd. “Ons land was tot dat moment niet actief in het rolstoelbasketbal, maar we wilden wel een team opzetten. We hadden echter geen bronnen, en ook geen ervaring om ze te coachen. Maar we voelden wel de nadrukkelijke behoefte om ons met het Invictus-team in een teamsport te bekwamen.” Marsha Gonzales schoot te hulp, ze regelde materiaal, coaching én een groepje sportambassadeurs die in februari vol enthousiasme rolstoelbasketbalonderricht gaf in Oekraïne. “Een prachtige tijd, we kijken allemaal met heel veel plezier daarop terug”, aldus Oksana en Marsha.

Maar, daarna sloeg Covid-19 toe. Keihard. De pandemie voorkwam dat er nog gezamenlijke activiteiten konden plaatsvinden. “We zijn allemaal daarna natuurlijk even zoekende geweest”, aldus Shawn Sprayberry. “Maar we kwamen al snel tot de conclusie dat, net als voor kantoorpersoneel, ook voor sporters de oplossing digitaal moest worden gezocht. Tuurlijk, Zoom bestond allang. Maar we hadden met z’n allen toch nooit gedacht het ooit voor zoiets als dit te gaan gebruiken”

Zoals ongetwijfeld elk Invictus Games-land voor uitdagingen kwam te staan, was dat ook in de Verenigde Staten en Oekraïne het geval. Terwijl juist deze groep veteranen en militairen gebaat is bij een hechte band met collega’s en teamgenoten, viel die mogelijkheid goeddeels weg. Digitaal contact was daarbij een oplossing. “Het was natuurlijk niet makkelijk allemaal even actief te blijven, maar je zoekt wel naar mogelijkheden. Het is belangrijk voor ieder teamlid een zo goed mogelijke oplossing te vinden. Juist voor deze groep is contact met anderen erg belangrijk.”

Maar, het begint pas ergens écht op te lijken als je ook weer gezamenlijk kunt sporten, bedachten ze in de VS en Oekraïne. Vandaar de opzet van een competitie voor powerliften en roeien, terwijl in de zomer al een eerste ontmoeting van de handboogschutters was geweest. “In het begin is zoiets misschien nog wat onwennig, maar als je na een paar minuten de lachende gezichten ziet, weet je dat dit een uitkomst is.”

Warrior Care Month

November is in de Verenigde Staten traditiegetrouw Warrior Care Month. Juist daarom ook organiseert de Amerikaanse Invictus-ploeg in november extra activiteiten. De twee ‘interlands’ met Oekraïne waren daar onderdeel van. De competitie in powerliften en roeien, beide afgelopen week, trokken tientallen deelnemers uit beide landen. En wereldwijd aandacht van volgers, zo’n 9.000 bezoekers bekeken de online-competitie die met behulp van Zoom-software werd georganiseerd en live werd uitgezonden op de Facebook-pagina van de Wounded Warriors. Juist dat laatste is natuurlijk een belangrijke schakel. Er is niets mooiers dan je evenement live te presenteren en voor zichtbaarheid wereldwijd te zorgen.

Verbonden blijven

Voor teammanagers Marsha Gonzales en Oksana Horbach waren de twee competitiedagen in november ook wat emotioneel. De laatste keer dat ze elkaar live troffen was dus in februari, daarna deed Covid-19 zijn intrede en werd de afstand tussen de Verenigde Staten en Oekraïne opeens een stuk groter. Die afstand was de laatste jaren juist zoveel kleiner geworden. “Maar, nu waren we weer helemaal verbonden.”

En dat is belangrijk. “Ik zou tegen iedereen willen zeggen: wees actief. Het is zo belangrijk, raak niet geïsoleerd”, aldus Marsha Gonzales. “Zeker, zoek elkaar op in deze tijd”, vult Oksana Horbach aan. “We zijn met z’n allen een grote familie, en familie moet elkaar opzoeken.”

De uitdaging was vooral om een tijdstip te zoeken dat zowel in de Verenigde Staten als Oekraïne iedereen wakker genoeg was om te sporten, het tijdsverschil is natuurlijk groot. Bovendien is het belangrijk dat iedere deelnemer in staat is om digitaal verbinding te leggen. Maar elke laptop heeft tegenwoordig wel een camera, en anders kan ook de mobiele telefoon uitkomst bieden. Een goede internetverbinding is natuurlijk wel een must. “Vanzelfsprekend zat er af en toe wel een kleine hik in de verbinding, maar al met al was het echt prima”, aldus Sprayberry, die op zijn eigen computer het overzicht had van alle deelnemers en, met wat technische hulp, schakelde van ‘woonkamer’ naar ‘woonkamer’.

Vooruitdenken

Sprayberry is meedenkend, wil de komende tijd wel een luisterend oor bieden voor elke Invictus Games-afvaardiging die zelf een competitie wil opstarten. “We staan altijd klaar om te helpen met wat technische tips”, zegt hij. “Maar, het uitgangspunt is dat het niet zo heel erg moeilijk is hoor. De software van bedrijven als Zoom is tegenwoordig zo goed, daar kan je echt wel mee uit de voeten.”

Dat is overigens nog wel een punt van aandacht. De Amerikaanse Invictus Games-delegatie gebruikt de regeringsversie van Zoom, een betaalde account. Met de gratis variant zijn er niet zoveel mogelijkheden. Bovendien is er de afgelopen maanden – waarin thuiswerken en Zoomen door velen tot de dagelijkse activiteiten zijn gaan behoren – duidelijk geworden dat niet alle open kanalen even veilig zijn. “Maar goed, dat los je sowieso op met een betaalde account dus. Anders kunnen we daar ook nog wel wat tips over geven.”

Gonzales en Horbach willen overigens, hoezeer zij de technische vooruitgang waarderen, nog wel even zeggen dat ze niet kunnen wachten tot 2021, tot mei, tot de Invictus Games in Den Haag plaatsvinden. “Want, hoe mooi alle digitale oplossingen ook zijn natuurlijk, we zijn wel mensen. En die zijn gemaakt om elkaar te zien, elkaar te ontmoeten. Live. We kunnen niet wachten tot we elkaar én de Invictus Games-familie weer écht treffen. Wat zullen we gelukkig zijn als we elkaar in mei in Den Haag zien. Daar duimen we voor.”

Wie meer wil weten over het organiseren van een online competitie, in eigen land of met andere naties, kan een mailtje sturen naar info@invictusgames2020.nl

Wij zullen je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden, zodat ook jouw sporters zich optimaal kunnen voorbereiden op #IG2020NE.

Meer Nieuws

5 miljoen voor Invictus Games

5 miljoen voor Invictus Games

Alles over sport #8 – Indoor roeien

Alles over sport #8 – Indoor roeien

Invictus Games Den Haag naar 16-22 april 2022

Invictus Games Den Haag naar 16-22 april 2022