Interview met Minister van Defensie Ank Bijleveld – Schouten

Rijksoverheid

Met nog 75 dagen te gaan tot de start van de Invictus Games in Den Haag, gingen wij in gesprek met Minister van Defensie Ank Bijleveld – Schouten. Een gesprek over het belang van de Games, sport binnen de Krijgsmacht en de rol van Defensie in aanloop- en tijdens de Invictus Games. 


Het is nog 75 dagen tot de Invictus Games, hoe zeer kijkt de minister hier naar uit.

Ik kijk hier enorm naar uit. Een week lang 500 deelnemers die het beste uit zichzelf halen! En in Nederland. Ik ben heel trots dat we het hier mogen en kunnen organiseren. De deelnemers stellen nieuwe doelen, herstellen en versterken hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. De sporters komen in verschillende sporten in actie met (voormalig) militairen met vergelijkbare verhalen. Van over de hele wereld. Iedere sporter heeft iets meegemaakt, vaak in dezelfde missiegebieden waardoor ze nu kampen met fysiek of mentaal letsel. Het delen van die verhalen maakt ook deel uit van het re-integratietraject. Sport ondersteunt hun re-integratie.

Deze spelen gaan dus over meer dan alleen sport of wedstrijden winnen. Het gaat over de kracht van de menselijke geest. Over acceptatie. Over de wil om door te gaan. Het gaat over respect, waardering en het uitstijgen boven fysieke en mentale verwondingen. En ik kan niet wachten om naar het Zuiderpark toe te gaan om de sporters toe te juichen om ze te steunen bij deze.


Wat is het belang van het evenement?

Het gaat meestal goed, maar helaas komt niet iedere militair ongeschonden terug van missie. Het is belangrijk dat we als samenleving hier oog voor hebben. Het initiatief van Prins Harry vind ik in dat opzicht echt fantastisch. Het evenement zet dit onderwerp jaarlijks even vol in de schijnwerpers. Het winnen van een medaille is niet waar het om draait. Het gaat over respect, waardering, het uitstijgen boven fysieke en mentale verwondingen en anderen te helpen en inspireren. Ondanks de grote tegenslagen die de deelnemers hebben moeten doorstaan, vonden zij de kracht, gedrevenheid en motivatie om verder te gaan met hun leven. Daarmee zijn ze in mijn ogen een inspiratie voor ons allemaal. Of je nu iets ergs hebt meegemaakt of niet.


2020 is het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, met tal van activiteiten. Hoe belangrijk is dat?

Dit jaar vieren we in Nederland ook dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd, de Games sluiten hier heel mooi bij aan. Zo kunnen we ‘onze’ militairen aanmoedigen en bedanken voor hun inzet. We realiseren het ons te weinig dat we hier leven zoals we leven omdat jonge mensen van over de hele wereld de moed hadden om voor ons te vechten. En zo doen wij dat ook op andere plekken, en als het nodig is in eigen land. Het is een mooi moment om te erkennen dat deze mannen en vrouwen helden zijn die voor de vrede en veiligheid een hoge prijs betaalden. Tijdens de Invictus Games kunnen wij onze waardering en dankbaarheid aan hen tonen.

 

De Invictus Games is internationaal vermaard, maar was tot op heden vooral een Brits-Amerikaans feest. Tegenwoordig omarmen steeds meer andere landen de Invictus Games. Hoe belangrijk is het dat landen als de VS, Afghanistan, Zuid-Korea, Georgië, Polen e.d. zich zo op het sportveld treffen.

De deelnemende landen hebben elkaar eerder of ondersteund of samengewerkt in de strijd voor een vrijheid en veiligheid. Dat schept een band. Ze weten wat de ander heeft doorgemaakt. Tijdens de sportwedstrijden strijden de militairen weliswaar sportief tegen elkaar, maar vooral ook mét elkaar om zo het beste uit zichzelf en de ander te halen. Schouder aan schouder. Elke deelnemer heeft persoonlijke doelen tijdens de Invictus Games. Elke prestatie staat op zich, zoals elke ziekte of verwonding op zich staat. Elke deelnemer heeft een eigen verhaal, eigen uitdagingen en overwint deze op eigen wijze en het is mooi dat dit in internationaal verband mogelijk is.

 

Gewonde militairen verdienen veel aandacht, kan Nederland die altijd geven? Kunt u voorbeelden geven van wat Nederland doet voor zijn veteranen, al dan niet gewond

Veteranen verdienen erkenning en respect. Dat laten we ieder jaar in juni op de Nederlandse Veteranendag blijken met een groot defilé dat wordt afgenomen door de Koning. Ook zijn er steeds meer regionale veteranendagen en herdenkingen. Ik ga daar vaak naar toe. Maar ook op individueel niveau gebeurt er veel. Zo biedt Defensie bijvoorbeeld hulp bij de verwerking van lichamelijke of psychische klachten. Ook kunnen veteranen de veteranenpas krijgen. Het Veteraneninstituut in Doorn richt zich specifiek op het geven van erkenning en waardering aan veteranen en op de directe dienstverlening aan veteranen en hun thuisfront. Dit instituut vervult tevens de loketfunctie naar de zorg, huisvest ook het Veteranenloket en heeft een kennis en onderzoekscentrum.

De Invictus Games gebruikt sport als middel naar herstel, wat is de rol van sport binnen de Krijgsmacht?

Militairen en sport zijn aan elkaar verbonden. Militairen moeten fit zijn om onder zware omstandigheden te kunnen presteren. Je moet bijvoorbeeld met zware bepakking in de hitte gewoon je werk kunnen doen. Daarnaast daagt sport uit, verbroedert het, verhoogt het respect en waardering én draagt het bij aan saamhorigheid. Sport is zo belangrijk dat je bij Defensie zelfs mag sporten tijdens werktijd.

De Invictus Games focust nadrukkelijk ook op Familiy & Friends van deelnemers. Wat is daar uw visie op?

Familie en vrienden maken een onlosmakelijk en essentieel deel uit van de Invictus-gedachte. Steun van familie en vrienden, het thuisfront, is onmisbaar voor militairen en maken een belangrijk deel uit van het revalidatietraject. Door samen de Invictus Games te beleven, kunnen zowel de gewonde militair als hun thuisfront weer de volgende stap zetten en naar de toekomst kijken.

Wat doet u om de Invictus Games onder de aandacht te brengen van Defensie-personeel. Spoort u ze aan kaartjes te kopen en collega’s aan te moedigen?

Natuurlijk! Waar ik kan vraag ik er aandacht voor. Defensie is actief via diverse (social) media kanalen. Er komt binnenkort een speciale defensiekrant over de Invictus Games. Er werken veel medewerkers mee aan de organisatie, alle defensie onderdelen zijn present. Zou mooi zijn als er ook veel niet-militairen komen! Er worden leerlingen vanuit heel Nederland uitgenodigd om de Invictus Games te bezoeken, we hebben een sportdag georganiseerd en werken mee aan twee documentaires over de Invictus Games. Ook zullen er portretten van de deelnemers worden gepubliceerd in verschillende media en binnenkort start een online campagne waarin we aandacht vragen voor de Invictus Games met de #IAMBEHINDTHEDUTCHTEAM. De boodschap van Invictus is belangrijk voor onze mensen, maar ook voor iedereen daarbuiten.

Tijdens de Invictus Games is er, op initiatief van Defensie, ook een spectaculaire Military Lifeline Experience. Defensie doet vaker roadshows, er zijn open dagen. Wat is het doel daarvan? Wat levert het op?

De Invictus Games gaat over (oud) militairen en defensiemedewerkers, dus goed om ook een inkijk te geven in wat dat betekent. Met de Military Lifeline Experience willen wij de bezoekers van de Invictus Games op een interactieve manier kennis laten maken met Defensie en alle stadia van het militaire beroep, die van invloed zijn op de militair en de militair vormen. We willen de bezoekers informeren over de verantwoordelijkheden die Defensie als werkgever heeft met het lot van de fysiek of mentaal gewond geraakte militairen die deelnemen aan de Games.

Meer Nieuws

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021

Een update over de uitgestelde Invictus Games The Hague 2020

Een update over de uitgestelde Invictus Games The Hague 2020

Invictus Games Stories

Invictus Games Stories