Grzegorz en zijn family & friends

Family & Friends. Ze staan het dichtst bij de deelnemers aan de Invictus Games. Zagen ze op hun slechtste momenten, gaven de duwtjes op het moment dat het nodig was. En luisterden. Of stimuleerden. Juist wat dan nodig was. Wij maakten een serie met Invictus Games-deelnemers en één of meerdere van hun Family & Friends. In deze aflevering: Grzegorz Mikolajczyk uit Polen en zijn vrouw Sylwia.

Door Edward Swier

Sylwia weet het nog goed. “Ik was die dag aan het werk. Maar op een gegeven moment kwam de Chief of Staff naar me toe. Met de mededeling dat Grzegorz in Irak betrokken was geraakt bij een explosie, door een IED-bom. Er ging op dat moment vanzelfsprekend van alles door mijn hoofd. Ik voelde van alles, berouw en spijt dat hij was gegaan, maar angst vooral. Al was er één gevoel wat overheerste. Het belangrijkste voor mij was dat hij nog leefde.”

Na zijn repatriëring volgde een lange weg van herstel voor Mikolajczyk. “Ik ben er dankzij mijn familie, duidelijke afspraken en heel hard werken weer bovenop gekomen. Tegenwoordig ben ik weer in balans.”

Grzegorz benadrukt dat het juist in zo’n periode belangrijk is om als gezin dicht bij elkaar te blijven, hoe pittig dat soms ook kan zijn. “In dat hele proces was de steun van mijn familie en vrienden heel belangrijk voor mijn gezondheid. Je leert dan wel hoe belangrijk een goede relatie is.”

Sylwia: “Na terugkeer in Polen moest Grzegorz vanzelfsprekend in een rehabilitatieproces. Het was heel belangrijk dat hij vanaf dag 1 vooruitgang kon boeken, en dat zowel zijn fysieke als mentale gezondheid vooruit ging. Ik heb hem daar in gesteund.”

Sport speelde ook een belangrijke rol. “Sport is altijd al een onlosmakelijk onderdeel van mijn leven geweest. Ik trainde voor atletiek, judo en voetbal.” Na de noodzakelijke operaties pakte Grzegorz de daad sportief weer op, en werd hij zeker nadat hij in beeld kwam voor de Invictus Games, steeds actiever. Nu doet hij onder meer aan indoor-roeien. “Actief zijn heeft een zeer positieve invloed op mij gehad. Ik ben in een betere fysieke conditie, voel me lekkerder. Van sporten krijg ik goede vibes.”

Maar soms kan het ook teveel zijn… Grzegorz: “In 2019 heb ik in Washington de Marines Corps Marathon afgerond. Daar ben ik heel trots op, want het kostte me echt heel veel moeite om het te doen.” En het was niet alleen voor hem pittig. Sylwia kan zich die periode nog goed voor de geest halen. “Ja, dat was echt een heel moeilijke tijd voor mij. Grzegorz was zoveel kilometers van huis, zoveel kilometers van mij verwijderd. En, ik kon hem die dagen niet zo goed helpen als ik zou willen.”

Daarom is het des te belangrijker, beseffen beiden, dat er bij de Invictus Games het Friends & Family-programma bestaat. Elke deelnemer aan het evenement, dat van 16 tot en met 22 april in Den Haag zal plaatsvinden, mag twee naaste relaties meenemen. Grzegorz neemt, vanzelfsprekend, Sylwia, en hun zoon Alan mee. “Ik heb juist die twee gekozen’’, zegt Grzegorz, “omdat zij vanzelfsprekend de mensen zijn die het dichtst bij me staan. Ik ben blij dat ik ze op zulke belangrijke momenten bij me kan hebben.” Sylwia weet hoe belangrijk die steun kan zijn. “Het geeft Grzegorz heel veel vertrouwen. Onze ondersteuning geeft hem het gevoel dat hij heel veel aan kan, dat hij bij wijze van spreken zelfs het onmogelijke kan.”

De afgelopen periode kon hij, ondanks de coronapandemie, behoorlijk goed trainen. “Ik heb beslist aardig door kunnen trainen, tot nu. Er was in die periode ook regelmatig contact met de andere deelnemers van het Poolse Invictus-team. We ondersteunen elkaar, in de training én in het dagelijks leven.”

De familie Mikolajczyk kijkt uit naar de trip naar Den Haag. Grzegorz: “Ik kan eigenlijk niet wachten, heb zin in de eerlijke competitie met mijn landgenoten, kijk ernaar uit om andere veteranen en hun vrienden en familie uit andere landen te ontmoeten. Ik heb de afgelopen tijd ook hun verhalen gevolgd, zoals ik het ook fijn vind om ons verhaal nu te delen.”

Meer Nieuws

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Een geel bankje

Een geel bankje