Alles over sport: #1 – Atletiek

De Invictus Games worden volgend jaar alsnog gehouden, van 29 mei tot 5 juni 2021, in Den Haag. De competitors van de deelnemende landen zijn inmiddels weer volop in voorbereiding, ze hebben al met al bijna een jaar langer om zich te prepareren voor ons prachtige evenement. Iedere deelnemer heeft zijn of haar favoriete sport. De komende tien maanden zullen we op deze plek telkens een sport uitlichten, aan de hand van gesprekken met Invictus-deelnemers. Voor artikel 1, die over atletiek gaat, spraken we met Emma Murfet (Australië), Sébastien Peyen (Frankrijk), Levan Kvanchiani (Georgië), Thierry Dutrieux (België) en Danielo Mercera (Nederland).

Door Edward Swier

Atletiek is de moeder aller sporten, ook op de Invictus Games. Er zijn vele onderdelen, van de 100 meter sprint tot het discuswerpen. Op de atletiekbaan zal het dagenlang een drukte van belang zijn. Emma wil zich straks in Den Haag ook daadwerkelijk zal laten zien op zo’n beetje al die disciplines. “Ik vind dat juist zo aantrekkelijk aan de sport, er is altijd wel een onderdeel dat je bevalt.” Thierry en Danielo concentreren zich op de sprintnummers. Sébastien en Levan zijn juist mannen van de lange adem. Levan: “Een van mijn beste persoonlijke prestaties was het lopen van een marathon, in de VS. Ik liep ook nog eens een hele goede tijd.”

Revalidatie

“Ik kan vaak nog wel sprinten aan het eind van een lange loop, maar ik ben allesbehalve een sprinter”, aldus Sébastien. De Fransman kreeg in 2001 een beroerte, waarna hij lange tijd niet kon lopen, maar zich met een rolstoel moest verplaatsen. “Ik heb twee jaren gerevalideerd en ben daarna, als onderdeel van mijn herstel, gaan rennen. Eerst langzaam en een paar keer per week, maar in 2006 trainde ik al elke dag en deed ik mee aan paralympische competities. Ik train nu in een groot atletiekstadion, waar een heleboel kampioenen, ook paralympische atleten, zich dagelijks prepareren. Dat is heel inspirerend.”

Emma is al sinds haar jeugd enthousiast over atletiek. “Ik doe het eigenlijk al sinds mijn vijfde. Maar in mijn herstelproces heeft het een nieuwe, speciale lading gekregen. Rennen maakt dat ik me vrij voel. Dankzij het sporten met andere veteranen heb ik geleerd andere zaken even opzij te zetten en puur van het moment te genieten. Dat is heel belangrijk gebleken.”

Gepassioneerde hardloper

Ook Levan, vader van drie kinderen en naar eigen zeggen ‘hardloper uit passie’ loopt al van jongsaf. “Ik bleek er talent voor te hebben. Daarom ben ik als kind begonnen en ben ik het blijven doen.” Dat hij in het leger actief kan blijven op de atletiekbaan doet hem veel deugd. “Ik ben erg dankbaar dat ons Ministerie van Defensie ons daarin zo steunt. Ik, en andere gekwetste soldaten, voelen ons verenigd, ook op het sportveld. Dat geeft een goed gevoel.”

Ook voor Thierry nam sport van jongsaf een belangrijke plaats in. “Ik ben geboren in korte broek en t-shirt. Toen ik moest revalideren na mijn tragische ongeluk – ik verloor als commando mijn linker onderarm en kreeg een pin in mijn bovenbeen – ben ik meteen weer gaan rennen. Op mijn eigen tempo vanzelfsprekend. Daarna heb ik vooral veel met gewichten getraind, en CrossFit gedaan. Toen ik hoorde dat België ook mee ging doen aan de Invictus Games wist ik gelijk: dit is ook iets voor jou Thierry. Eigenlijk ben ik nog niet zo heel lang geleden begonnen met sprinten. Maar ik ben inmiddels wel lid van een club, want ik heb, na de Invictus Games van 2021, al een nieuw doel: ik wil naar de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.”

Perfectionist

Danielo kijkt uit naar de Invictus Games, in eigen land nota bene. “Ik werd erop geattendeerd door mijn trainer bij de atletiekclub, waar ik nu een jaar of twee sport. Ik was vroeger zwemmer en kickbokser, maar in de zomer ben ik eens – uit verveling – mee gaan trainen op de atletiekbaan. Bleek dat ik aanleg had, ze ontdekten dat ik enorm veel explosieve kracht heb. Daar moest ik wat mee doen, werd meteen gezegd. Met Paulus, mijn trainer, had ik het al eens over mijn problemen uit het verleden, met onder meer PTSS, gehad. Hij suggereerde dat de Invictus Games wel iets voor mij zouden zijn.”

Atletiek bleek niet alleen lekker ontspannend, het hielp Danielo ook bij het verwerken. “Ik merk dat mijn herstel met sprongen vooruit is gegaan.” Door te sporten kan Danielo alles van zich afzetten en voelt hij zich beter, door de rust en focus die hij in de atletiek vindt. “Sport brengt me echt verder. Heel ver zelfs. Het heeft me uit de diepe goot getrokken”, aldus de Nederlander, die van zijn trainer probeert te leren niet louter naar zijn tijden te kijken. “Hij leert me dat het eerst en vooral om het plezier gaat, dat ik niet gefrustreerd moet zijn als ik een week geen progressie zie. Ik ben best perfectionistisch ingesteld, maar moet mezelf een kans geven. Ik ben de sport nog aan het leren.”

Je lichaam moet er klaar voor zijn

Sébastien: “Ik vind het mooi dat je in de atletiek tegen de tijd loopt. Je traint met vrienden, maar daagt jezelf uit. De sport heeft bovendien mijn hart gestolen omdat het me geholpen heeft mezelf weer op te richten na mijn ongeluk. Ik gebruik de sport nu vooral om me lekker te voelen en gezond oud te worden. Dankzij atletiek ben ik erin geslaagd mijn handicap te verminderen. Heel veel mensen geloven helemaal niet dat ik een beperking heb. Al zie je het wel. Een tijdje terug liep ik in een wedstrijd voor valide atleten en toen kwam een andere loper na afloop vragen of ik misschien geblesseerd was omdat ik wat met mijn been trok. Toen ik vertelde van mijn verleden, was hij hoogst verbaasd.”

“Ik ben”, vertelt Thierry, “sinds een paar maanden met sprinten bezig en begin in te zien waar het om draait. Hoewel de inspanning kort is, is deze wel heel intens. Je lichaam moet daar klaar voor zijn. Dat is nog niet eenvoudig, je moet zien dat je niet geblesseerd raakt. Dat is me al eens overkomen, ik heb een flinke spierscheuring opgelopen. Daar leer je wel van natuurlijk.”

Omgaan met de lockdown

De coronabeperkingen maakten vanzelfsprekend dat voor iedereen de trainingen stil kwamen te liggen. Al kon Levan op het Rehabilitation Centre in Tserovani al snel weer verder trainen. “Het Ministerie van Defensie heeft ons daar bij geholpen.”

Danielo: “Ik trainde drie keer in de week, maar opeens was de atletiekbaan dicht en ook het fitnesscentrum moest sluiten. Thuis raakte ik behoorlijk gedemotiveerd. Hetgeen eigenlijk stom is. Want ik moet sporten om me lekker te voelen. Wel heeft de coronatijd me uiteindelijk iets goeds gebracht. Ik ben veel over mijn schema’s, mijn sportieve plan van aanpak, gaan nadenken. En ik weet nu dat ik, om uiteindelijk verder te komen, niet steeds zo hard van stapel moet lopen. Dan loop je blessures op en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Ik wil mijn belastbaarheid juist langzaam opvoeren.”

Emma had ook met motivatieproblemen te kampen. Ze kon even niet terecht op de grasbaan bij haar om de hoek. “Maar ik ben wel heel creatief geworden. Ik heb wat handige oefeningen in de achtertuin gerealiseerd.” Net als Sébastien zocht ze ook de weg op. “Ik woon in het buitengebied, er zijn genoeg wegen waar ik kan hardlopen.” Sébastien: “Er waren in deze periode ook geen wedstrijden, ik heb op de fietspaden in mijn omgeving gerend.” Thierry paste zich snel aan de omstandigheden aan. “Na de lockdown kon ik ook weer met anderen trainen, met in acht name van de social distancing-regels natuurlijk.”

Niet alleen over het winnen van medailles

Er is nog voldoende tijd voor de voorbereiding op de Invictus Games. Allen kijken ze uit naar 2021. Deelnemen in Den Haag is het belangrijkste, al willen ze allemaal beter dan ooit presteren. De Invictus Games gaan echter niet specifiek om het winnen van goud. Sébastien: “Ik vind het ontmoeten van anderen net zo belangrijk, omdat dat juist ervoor zal zorgen dat je mooie herinneringen overhoudt aan de Invictus Games.

Emma: “Ik probeer mezelf altijd te verbeteren. Ook met de werpnummers, al ligt mijn liefde toch vooral bij het rennen en springen. Ik hou van de competitie, maar vind het wel heel belangrijk om op het sportveld nieuwe mensen te ontmoeten en met oude vrienden bij te praten.”

Danielo kijkt uit naar het evenement in eigen land. “Ik vind het echt een voorrecht om mee te mogen doen. Het is ook echt een mijlpaal in mijn verwerkings- en acceptatieproces, een stukje erkenning dat ik op de goede weg ben.”

Meer Nieuws

Alles over sport: #5 – Zitvolleybal

Alles over sport: #5 – Zitvolleybal

Organisatoren vastberaden om Invictus Games The Hague 2020 voor alle deelnemers te realiseren

Organisatoren vastberaden om Invictus Games The Hague 2020 voor alle deelnemers te realiseren

Alles over sport: #4 – Zwemmen

Alles over sport: #4 – Zwemmen