#20 – Irak kijkt uit naar de Invictus Games

Aan deze editie van de Invictus Games doen 20 landen mee. Zuid-Korea en België werden als laatsten toegevoegd. Zij zouden deze week debuteren als het evenement niet zou zijn uitgesteld vanwege Covid-19. Irak hoort bij de 14 landen die in 2014 voor de allereerste editie, in Londen, waren uitgenodigd. De Irakezen waren destijds echter niet in staat een team te sturen. Dat vormde geen aanleiding voor de Invictus Games Foundation om Irak daarna niet meer uit te nodigen. In Orlando (2016) was Irak alsnog van de partij, net als in Toronto (2017) en Sydney (2018).

Door Edward Swier

Het was niet eenvoudig om voor die toernooien de visa te regelen. De situatie in Irak is nog altijd niet stabiel. Het bleef er na jaren van oorlog onrustig, er worden geregeld terroristische aanslagen gepleegd. De uitbraak van Covid-19 zorgde de afgelopen maanden in Bagdad ook al voor minder stabiliteit. Het was mede de reden waardoor we niet in de gelegenheid waren één van de deelnemers te interviewen.

Irak kijkt echter met veel genoegen terug op eerdere deelnames, en zal ook zeker uitkijken naar de Invictus Games van 2021. Zo liet teammanager Ali Al-Hashimi in 2017 na de Invictus Games van Toronto optekenen dat deelname in Canada voelde als ,,kerstochtend. Er was zoveel aandacht en liefde voor de gewonde militairen hier. Dat hadden wij nog nooit eerder gezien.”

Siraj Muneer, deelnemer aan de Invictus Games van Sydney, benadrukte in 2018 het belang van deelname van militairen uit zoveel verschillende landen. “We zijn allemaal mensen. Politiek heeft geen invloed op de band die er hier is gegroeid tussen de atleten uit verschillende landen. Ik deed mee aan het boogschieten en beschouwde alle andere deelnemers als mijn broers. Er is geen enkel verschil tussen ons. Het maakt ook niet uit wie er wint, als we maar laten zien dat we het leven aankunnen. Sport heeft mij geholpen mezelf terug te vinden. Ik ken mensen die net als ik twee benen zijn verloren in de oorlog, maar die nu thuis zitten en niks doen. Ik daag mezelf juist uit, daar voel ik me beter bij.”

Ammar Jabbar was hoofd van de Iraakse delegatie in Australië. Hij benadrukte dat het belangrijk is voor Irak om deel te nemen aan de Invictus Games. “Het is belangrijk dat we ons aan de wereld tonen, dat we laten zien dat we niet buigen voor terrorisme en er nog altijd zijn. Dat willen we uitstralen met onze sporters. We hebben in Irak een gezegde: je bent niet gehandicapt als je een fysieke beperking hebt, je bent gehandicapt als je kortzichtig bent.

Meer Nieuws

Invictus Games Nederland

Invictus Games Nederland