#19 – Debuut van Republiek Korea op Invictus Games maakt Kim trots

De Republiek Korea doet in 2021 voor het eerst mee aan de Invictus Games. Dat besef vervult Yoon Kun Kim met trots. En bezorgt hem ook een flink verantwoordelijkheidsgevoel. Want als teamcaptain van de Koreaanse ploeg wil hij hoe dan ook dat hij en zijn teamgenoten goed voor de dag komen.

Door Edward Swier

Het was ook voor de Koreaanse afvaardiging naar de Invictus Games een bijzondere winter en voorjaar. Net als de rest van de wereld werd de Republiek Korea getroffen door de corona-uitbraak, het land hoorde bij de eerste geraakte naties. Het gevolg was dat er al vroeg een eind kwam aan de voorbereiding op de Invictus Games. Yoon Kun Kim: “We volgden, voor het uitbreken van Covid-19, gezamenlijk sportspecifieke én fysieke trainingen. Toen de trainingsfaciliteiten werden gesloten konden we geen professionele trainingen meer volgen en konden we alleen individueel aan onze conditie werken. We volgen sindsdien ook online trainingen. Omdat de situatie in Korea nu al veel beter wordt, kijken we allemaal erg uit naar de heropening van onze trainingsfaciliteiten.”

Nu de Invictus Games een jaar verplaatst zijn, zal Korea hoogstwaarschijnlijk enkele wijzigingen in de aanvankelijk samengestelde ploeg van 12 deelnemers maken. “We hebben onze eigen, jaarlijkse sportevenementen voor gehandicapte veteranen: het National Disabled Veterans Sports Festival en de Korea Disabled Veterans Sports Council Championships. Daar zullen volgend jaar opnieuw sporters geselecteerd worden voor de Invictus Games.”

Kim is hoe dan ook van de partij, hij is aangewezen als teamcaptain. Voor hemzelf is deelname aan het internationale evenement een hele overwinning. Als marinier nam Kim deel aan de Vietnam-oorlog. Daarbij verloor hij beide benen. Als gevolg daarvan leed hij lange tijd aan mentale pijn, had hij zelfmoordgedachten. Nog altijd komen de beelden uit die tijd terug in zijn dromen, maar Kim heeft de mentale strijd wel gewonnen. “Dankzij sport. Actief bezig zijn, conditie opbouwen, helpt me ook bij het emotioneel gezonder worden.”

Het was aanvankelijk een grote verrassing voor hem dat hij überhaupt werd geselecteerd voor de Invictus Games. Kim kende het evenement eigenlijk niet zo heel erg goed. “Voor ik werd geselecteerd als lid van Team Korea voor de Invictus Games had ik er alleen via de media van gehoord, ik was er niet heel erg mee bezig. Maar, geleidelijk ben ik het concept beter gaan begrijpen, kreeg ik interesse in alle aspecten van het evenement. Ik zie dat alle deelnemers aan de Invictus Games zeer toegewijd en vastberaden zijn, dat ze een onoverwinnelijke geest hebben. Ik ben dan ook enorm trots deel uit te mogen maken van de Invictus Games-familie. Het wordt voor Korea de eerste deelname, dat betekent voor ons een enorme verantwoording.’’

En voor Kim in het bijzonder, want hij is teamcaptain. “Ik wil en kan me opofferen voor mijn team. Als teamcaptain heb je de taak om de ploeg op een goede manier te leiden, om een goede sfeer te creëren en te helpen het doel van het team te bereiken. Ik probeer ook het initiatief te nemen in de onderlinge communicatie. Dat is nog best lastig soms. Omdat ons team bestaat uit louter deelnemers aan individuele sporten hebben we weinig kans om samen op één plek te trainen. Ik probeer wel te bereiken dat we zo vaak als mogelijk met z’n allen samenkomen. En zal sowieso met een ieder veel contact houden, zodat we zeker weten dat we allemaal goed voorbereid zijn voor de komende Invictus Games, en dat we met zijn allen dat ene doel voor ogen hebben.”

De twaalf Koreaanse atleten zullen deelnemen aan vijf individuele sportdisciplines: atletiek, zwemmen, indoorroeien, fietsen en boogschieten. “Helaas doen we niet mee aan de teamsporten.” Het is mogelijk een streven voor de volgende keer. Er is wel veel aandacht voor sport voor veteranen met een beperking. “De MPVA (Ministry of Patriots and Veterans Affairs) ondersteunt oorlogsveteranen en heeft grote belangstelling voor de Koreaanse deelname aan de Invictus Games.” Er wordt hard gewerkt aan budgetondersteuning.

Kim: “We hebben ook een aparte sportorganisatie voor veteranen met een handicap. Revalidatiesporten worden gepromoot en er is een eigen trainingscentrum. De meesten van ons zijn ook zo begonnen. Ze zijn gaan sporten tijdens hun revalidatie en nu actief in die sporten. Sommigen van ons zijn ook geselecteerd voor het nationale para-team van Korea in hun specifieke sport.”

“Omdat dit onze eerste deelname is, hebben we nog lang niet genoeg landelijke aandacht gekregen. We verwachten echter dat ons verhaal in de loop van de tijd beter gehoord zal worden. Zodra de media onze eerste deelname aan de Invictus Games zullen gaan bespreken, zullen zeker veel meer mensen aandacht aan ons en ons sportieve doel besteden. Door deel te nemen aan de Invictus Games wil ik als oorlogsveteraan sowieso nogmaals het gevoel van trots om voor mijn land uit te komen weer voelen.”

Meer Nieuws

Alles over sport: #3 – Rolstoel rugby

Alles over sport: #3 – Rolstoel rugby

Invictus Roei Challenge: van Sydney naar Den Haag!

Invictus Roei Challenge: van Sydney naar Den Haag!

Alles over sport: #2 – Handboogschieten

Alles over sport: #2 – Handboogschieten