#18 – Voor Afghaanse militair is meedoen aan de Invictus Games hoopgevend

Het is ook voor de Afghaanse deelnemers aan de Invictus Games even doorbijten. Normaal gesproken zouden ze nu in Nederland zijn voor het evenement, maar de wereldwijde verspreiding van het Covid-19-virus besliste anders. “Maar we hebben goede hoop dat het in 2021 misschien wel een nog mooier evenement wordt.”

Door Edward Swier

In aanloop naar de Invictus Games was Command Sergeant Major Mohammad Pashtoon van de Afghaanse Invictus-ploeg begin 2020 op bezoek in Den Haag. Toen nog in de veronderstelling dat het evenement dit jaar zou worden gehouden. “Ik heb toen heel veel filmpjes en foto’s gemaakt en thuis in Afghanistan iedereen enthousiast gemaakt voor de Invictus Games. De deelnemers kregen dankzij de beelden er nog meer zin in. Dat het toernooi uiteindelijk vanwege het COVID-19-virus in 2020 niet door kan gaan, vinden we allemaal erg spijtig. Maar er is natuurlijk alle begrip voor die beslissing. Het maakt dat we alleen maar meer behoefte krijgen om straks, in 2021, alsnog naar Nederland te komen.”

Pashtoon is, met een tweetal collega’s, teammanager van Afghanistan. Zij begeleiden een 11-tal sporters. De sporters uit Afghanistan zullen straks, in 2021, uiteindelijk deelnemen aan een viertal sporten: powerliften, indoorroeien, kogelstoten én zitvolleybal. “We hebben een heel divers gezelschap. Sommigen zaten in een speciale divisie, anderen in wat je het ‘normale’ leger noemt. Een aantal is inmiddels uit dienst, anderen doen hun werk nog altijd. Wat ze gemeen hebben is dat ze in het leger fysiek gewond zijn geraakt.”

Volgens Pashtoon heeft het vooruitzicht op deelname aan de Invictus Games echter een enorme heilzame werking op de Afghaanse deelnemers. “Ons land doet zijn best om faciliteiten te regelen voor oorlogsgewonden, maar dat is niet eenvoudig. We hebben een heleboel gewonden, dat is nu eenmaal zo. Een heleboel zijn eenvoudigweg blij dat ze nog leven, logisch. Maar, met de Invictus Games hebben een aantal van hen nu nieuwe doelen. Ze kunnen ergens naar uitkijken, ergens naartoe werken. Het vooruitzicht dat ze andere sporters, collega’s uit andere landen kunnen ontmoeten, doet veel goed.”

Voorbereidingen

Sportieve inspanning geeft geestelijke ontspanning. En zorgt voor een beter gestel. “Dat is natuurlijk sowieso het doel voor alle deelnemers van de Invictus Games, je beter voelen door een betere fysieke gesteldheid. Ik was er vorige keer in Sydney ook bij als teammanager van de Afghaanse ploeg en heb toen gezien wat sport kan betekenen.”

Het is dan ook een flinke tegenvaller dat vanwege het coronavirus nu niet collectief getraind kan worden. Pashtoon: “We waren erg goed op weg, de voorbereidingen liepen erg prettig. Maar we hebben iedereen weg moeten sturen. Onze trainingslocatie, waar we met z’n allen konden trainen, is nu gesloten. We wachten, en zo zal dat in de rest van de wereld waarschijnlijk ook wel zijn, op de aankondiging van onze regering dat we weer gezamenlijk kunnen gaan oefenen.”

Vanzelfsprekend kan nu individueel wel een beetje aan de conditie worden gewerkt. “Het is vooral belangrijk in deze bijzondere tijd om gezond te blijven.” Met z’n allen oefenen voor het zitvolleybal is momenteel sowieso onmogelijk. “Daar ligt nog wel een uitdaging op ons te wachten. De vorige keer, in Sydney, hebben we verloren van Jordanië. Destijds al hebben we gezegd dat we in Den Haag revanche wilden, dus die afspraak staat.”

Collega

Overigens heeft Pashtoon, juist omdat de aanstaande Invictus Games in Nederland worden gehouden, veel contact met een Nederlandse collega in Afghanistan, luitenant-kolonel Frans Glerum. De in Kabul gestationeerde militair attaché op de Nederlandse ambassade is erg enthousiast over het contact met de jonge, maar zeer capabele onderofficier. “We kunnen, op weg naar de Invictus Games, veel voor elkaar betekenen.” Beiden delen sowieso het enthousiasme voor het toernooi. Dat een jaar uitstel noodzakelijk bleek, doet daar voor beiden niets aan af. Pashtoon: “Tot die tijd moeten we het met de foto’s van het Zuiderpark in Den Haag doen.”

Meer Nieuws

Digital event week

Digital event week

H.K.H. Prinses Margriet doopt officiële Invictus Games Den Haag 2020 Tulp

H.K.H. Prinses Margriet doopt officiële Invictus Games Den Haag 2020 Tulp

Invictus Games ook voor Hagenaren met beperking

Invictus Games ook voor Hagenaren met beperking