#17 – Mickaël wil met nog meer overgave trainen

Natuurlijk was Mickaël deze week graag in Nederland geweest, vanzelfsprekend had de teamcaptain van de Franse ploeg heel erg veel zin in de Invictus Games. “Er is niks mooiers dan de tijd door te brengen met vrienden, met andere deelnemers, wapenbroeders, je familie en de vrijwilligers. Maar het is dit jaar helaas niet mogelijk. We zullen tot 2021 moeten wachten.”

Door Edward Swier

Team Frankrijk

Als ieder ander was Mickaël ‘best wel teleurgesteld’ toen duidelijk werd dat het van 9 tot 16 mei 2020 stil zou blijven in het Zuiderpark in Den Haag. Zoals zoveel evenementen kunnen de Invictus Games niet doorgaan vanwege de COVID-19-uitbraak. “Maar het was een logische beslissing. Het coronavirus heeft ons allemaal voor een heleboel uitdagingen gesteld. We trainen nu even niet gezamenlijk, maar zorgen voor onze families en geliefden. We zullen de Invictus-uitdaging op een later tijdstip alsnog aangaan, met nog meer overgave gaan trainen. Al zal dat voor sommigen natuurlijk nog een hele opgave zijn. De situatie is er niet voor iedereen eenvoudiger op geworden. Aan de andere kant, iedereen heeft stiekem natuurlijk wel een jaar langer om zijn sporten te oefenen.”

Mickaël en zijn Franse collega’s begonnen in oktober 2019 met de gezamenlijke trainingen. “We hebben ongeveer negen weken heel specifiek op de verschillende disciplines getraind. Daarna hebben we de groepjes telkens opnieuw ingedeeld en gezocht naar de optimale cohesie. Zodoende zijn we er in relatief korte tijd in geslaagd een heel hecht team te formeren.’’

De contacten nu verlopen vooral via WhatsApp. “Het is even niet anders. Het is logisch dat iedereen zich nu vooral om zijn familieleden bekommert. We wachten de berichten van de overheid af. Als de regering en de militaire autoriteiten ons de gelegenheid geven om weer bij elkaar te komen, zullen we dat zeker weer doen. Maar, daar kunnen we helaas nu, eind april, begin mei, nog niks over zeggen. Het is gewoon zaak dat iedereen thuis het nodige blijft doen.”

Teamcaptain

Als teamcaptain probeert Mickaël veel contact te houden met zijn teamgenoten. Dat is nog niet altijd eenvoudig, ieder lid van het team heeft zijn of haar besognes. “We zijn met 24 atleten, waaronder 2 vrouwen. De ploeg is samengesteld uit personen van de landmacht, de luchtmacht, de marine en de gendarmerie. Ik ben erg trots en vereerd dat ik ben gekozen om de rol van teamcaptain te vervullen.’’

“De teamcaptain is een geïntegreerd lid van het team, maar heeft aanvullende verantwoordelijkheden. Hij of zij houdt nauw contact met elk teamlid. Ik zorg ervoor dat er iets wordt aangepast als dat nodig is, vertegenwoordig de ploeg naar buiten, en kan bijvoorbeeld bijsturen, afremmen of juist opporren waar nodig. Dat klinkt als veel werk, maar eigenlijk valt dat wel mee, het is eigenlijk helemaal niet nodig met dit ongelooflijke team!”

Waarom Mickaël gekozen is? Hij zegt natuurlijk in eerste instantie dat we dat toch vooral aan een ander moeten vragen. Maar, dan geeft hij schoorvoetend toch wat redenen. “Het zal allicht zijn omdat ik redelijk Engels spreek. En al wat ervaring met de Invictus Games heb.”

Verschillende sporten

Wat heet. Mickaël deed mee aan de Invictus Games in Sydney, in 2018. “Ik heb daar aan heel veel disciplines meegedaan, het was een ongelooflijke ervaring. En niet alleen omdat ik naar huis ging met vier medailles!”

In Den Haag zal hij volgend jaar ook meedoen aan verschillende sporten. Op de atletiekbaan zal hij in actie komen op de 400 en 1500 meter, in het zwembad zwemt hij mogelijk de estafette. Dan speelt hij bovendien mee in het Franse rolstoelrugbyteam. Mickaël kijkt echter bovenal uit naar de Jaguar Land Rover Driving Challenge. “In Sydney heb ik dat onderdeel gewonnen.”

Militaire ervaring

Wat ook mee zal tellen: hoewel hij pas 30 is, heeft Mickaël reeds een lange militaire ervaring. “Ik ben mijn carrière in 2007 bij de luchtmacht begonnen, als commando. Ik was toen 17. Ik heb deelgenomen aan vele missies, over de hele wereld. Vier jaar geleden raakte ik bij één van die missies ernstig gewond aan mijn linkerbeen door een explosief. Na bijna 2 jaar van revalidatie heb ik me op een nieuwe toekomst geheroriënteerd. Momenteel ben ik werkzaam bij de Supreme Headquarters van de Allied Powers in Europe.”

Invictus Games 2021

Zelf was Mickaël al twee keer eerder in ons land. Dat hij een jaartje langer moet wachten op de derde keer heeft hij inmiddels geaccepteerd. “Maar dat neemt niet weg dat ik er heel veel zin in heb. Het doel van de Franse ploeg is ook om maximaal te genieten van de tijd die we straks zullen hebben op dit prachtige evenement in Den Haag. We kijken uit naar de ontmoetingen met andere deelnemers, met collega’s uit andere landen. De afgelopen tijd hebben we bijvoorbeeld veel opgetrokken met de Belgische ploeg, die in Nederland zal debuteren op de Invictus Games. Dat vonden wij een mooie ervaring. Zoals we ook rekenen op een mooie ervaring in het Zuiderpark. De voorpret, de training, de deelname zelf; het gaat ons allen heel erg steunen tijdens ons fysieke en mentale herstel. We hebben heel erg zin om onszelf te overtreffen.”

Meer Nieuws

Officiële opening Speciaal Cruyff Court in Escamp

Officiële opening Speciaal Cruyff Court in Escamp

Alles over sport: #1 – Atletiek

Alles over sport: #1 – Atletiek

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021

De Invictus Games Den Haag vinden plaats van 29 mei tot 5 juni 2021