John op ‘t Roodt fietsenmaker voor ‘Wounded Warriors’

Vlakbij de start/finish van het parcours waar vrijdag de wielerwedstrijden worden verreden is John op ’t Roodt (51) uit Thorn bezig met het klaarmaken van fietsen voor de wedstrijd. Hij verwacht het druk te krijgen. Naast de Nederlanders is hij al behulpzaam geweest voor Polen en Canadezen.

John is veteraan en is tussen 1994 en 1999 vier keer op missie geweest naar Bosnië. “Ik heb het geluk gehad dat ik er gezond ben gebleven”, zegt hij, terwijl hij toch verbonden is aan het ‘I CAN Wounded Warriors Cycle Team’. Hij is actief in de stand die wordt gedomineerd door de bus van fietsproducent Giant. “Zij hebben als partner van ons team de bus hier neergezet als wij zorgen voor de promotie en reparaties.”

John heeft na zijn diensttijd van alles gedaan om zich verder te ontwikkelen. Als oud-renner (MTB en wielrennen) schreef hij zich ook in voor een opleiding fietsenmaken. Na twee maanden was hij klaar om ‘Wounded Warrior’-renners te helpen bij zo’n tien tochten per jaar, zoals de Toerversie van de Amstel Gold Race, de Freedom Ride en bijvoorbeeld de fietstocht van de Noordkaap terug naar het veteranencentrum in Doorn.

Ondanks de verwachte drukte wil hij toch delen van de wedstrijden zien. “Speciaal de fietsen die ik onder handen heb gehad”, waaruit zijn betrokkenheid blijkt. Dat het een betrokken persoon is, blijkt nog sterker als hij vertelt over de impact die de Invictus Games op hem heeft. Hij schiet er helemaal vol van. Hij moet zijn indrukken nog een plaats geven.

Volgend jaar naar Düsseldorf? Hij zou wel willen om als mecaniciën aan het team te worden toegevoegd, “maar dan hoop ik dat ik wel in het voortraject de fietsen beter kan nakijken. Dat is niet alleen bevredigender voor mij, maar geeft vooral de deelnemers meer rust en vertrouwen.”