Huwelijksaanzoek: Lasse Jakobsen en Karina Cronborg

Hoe mooi het deze week ook nog gaat worden, mooier dan deze zondag zal het niet zijn. Misschien wel nooit meer. De Deense Invictus Games-deelnemer Lasse Jakobsen en zijn vriendin Karina Cronborg zijn het erover eens. “Dit is echt het summum’’, zegt Karina, terwijl ze naar de ring aan haar vinger kijkt. “Ik had dit niet durven dromen.”

Lasse Jakobsen had het in aanloop naar de Invictus Games al bedacht. Hij zou Karina in Den Haag ten huwelijk vragen. “Want zij is de enige die met mij overweg kan. Zij begrijpt me, weet dat mijn PTSS me in de weg kan zitten en dat dat er af en toe uit moet.” Het koppel is het levende bewijs dat voor militairen de inbreng van Family & Friends erg belangrijk is. Begrip voor hun situatie is belangrijk op weg naar herstel.

Een jaar hebben ze een relatie. Maar ook voor Karina was het allang duidelijk. “We begrijpen elkaar helemaal. Ik had al meteen geen enkele twijfel. Sterker, ik heb hem al een paar keer gevraagd wanneer-ie me nou zou vragen. Dat dat hier ging gebeuren had ik echt niet verwacht.”

Er kwamen aan de rand van het volleybalveld veel emoties los. Deelnemers uit andere landen kwamen direct met felicitaties, het koppel werd ‘door de hele wereld’ gefotografeerd. Een klein uurtje na zijn zitvolleybalwedstrijd staat Lasse ook ons te woord. Net ervoor heeft de NOS hem al geïnterviewd. Over zijn huwelijksverzoek én zijn tatoeages. Lasse is één van de deelnemers aan de Invictus Games die meewerkte aan de serie verhalen die we daar over maakten.

Zaterdag al deed Lasse mee aan de Land Rover Driving Challenge, later in de week komt hij nog in actie bij het roeien. Met zijn zes collega’s uit de Deense ploeg kon hij geen compleet team voor het zitvolleybal formeren. En dus vormt hij een mix team, Unconquered in de Invictus-termen, met enkele Britten en Australiërs. Lasse: “Dat is eigenlijk precies waarvoor ik hiernaartoe ben gekomen, om collega’s, lotgenoten ook, uit andere landen te ontmoeten. Het is heel fijn om met ze over hun situatie te praten, over wat zij allemaal zijn tegengekomen en hoe ze daar mee om gaan. Dat we nu samen een team vormen is juist zo mooi, dan hoef je al niet meer op zoek naar gesprekspartners.”

Lasse en Karina kijken een dag later trouwens met heel veel genoegen terug op de openingsceremonie. “Daar waren we erg van onder de indruk. Vooral de entree van en bijval voor de Oekraïense ploeg greep me erg aan”, legt Lasse uit. “De meesten van ons hier zijn één of meerdere keren naar een oorlogsgebied geweest. Maar, wel in de wetenschap dat je daarna weer naar je veilige huis gaat. Voor hun is het juist thuis onveilig, dat is echt vreselijk.”