Dog Demo

De honden van de demo

Kinderen kijken opgewonden om zich heen en ook onder de volwassenen voel je de spanning wat stijgen. Iedereen hoort de honden blaffen, maar niemand ziet ze nog. In de Fanzone staat de publiekstrekker van de afgelopen dagen: de hondendemonstratie. Senior-trainer Pieter Fiers geeft hier samen met zijn collega’s en hun honden demonstraties over het werk van de Defensie Bewakings- en BeveiligingsOrganisatie (DBBO).

De DBBO bewaakt en beveiligt overheidsobjecten. Hier worden om verschillende redenen honden voor gebruikt. ‘’Als ik ergens loop met een hond en er ligt twintig meter verderop iemand in de bosjes, dan heeft die hond dat door. Daarbij is een hond veel sneller dan een mens. En het werkt natuurlijk ook preventief, als ergens een bordje hangt dat er beveiliging is met honden dan denken mensen wel drie keer na.’’

Voordat hij bij de DBBO ging werken, heeft Pieter tijdens zijn beide uitzendingen zelf ook met honden gewerkt. Een keer met surveillantenhonden en een keer met een explosieven speurhond. De honden bij de DBBO zijn anders dan politiehonden. Waar politiehonden als pup bij het korps komen, worden de honden die hier gebruikt worden aangekocht als ze al volwassen zijn. “De honden worden getraind door hobbyisten. Ze hebben een certificaat en voordat we tot koop over gaan worden ze getest. Niet alleen medisch en praktisch, maar ook op karakter en of ze sociaal genoeg zijn”, legt Pieter uit. Zijn blik glijdt in de richting van het geblaf.

Verbaasd over de aantallen toeschouwers die ze met de demo’s trekken zijn ze hier niet. “Als er een nieuwsitem is over politie staat bijna altijd de hond op de foto. Mensen vinden honden nou eenmaal leuk.” Ook hier in het Zuiderpark werken de honden als een magneet. “Je merkt het als je hier rondloopt. Mensen komen op je af, beginnen te vertellen over hun eigen hond of een hond waarmee ze op uitzending zijn geweest.”

Het was absoluut niet nodig om echt te lobbyen voor collega’s om mee te gaan naar de Invictus Games. Bijna 95 procent van de collega’s van Pieter is zelf veteraan. Hier rondlopen maakt indruk. “Het doet je weer realiseren hoeveel geluk jezelf gehad hebt en hoeveel pech anderen gehad hebben, maar hoe mooi is het ook dat ze de kracht hebben om door te gaan. Heel veel respect.”

Aan het eind van de demonstratie lopen Pieter en zijn collega’s nog een rondje langs het publiek. Met hond uiteraard. “Deze honden worden vaak bestempeld als gevaarlijk. Maar het tegendeel is waar. Het zijn gewoon sociale dieren, want ze hebben geleerd met mensen te werken.’’