Deelnemer: Geert Nielsen

Drugsgebruikende ultraduurloper werd medicijnafbouwende fietser

Geert Nielsen (51) is debutant op de Invictus Games als zitvolleyballer en wielrenner. Oorspronkelijk bereidde hij zich voor op boogschieten, maar toen het mogelijk bleek te volleyballen – in een gemengd team met spelers/speelsters van Groot-Brittannië en Australië – switchte hij snel. Zijn lengte is 1.93m, zeer geschikt voor normaal volleybal, maar ook zittend kan hij verder strekken dan zijn teamgenoten.

Geert heeft vier jaar gediend. Twee jaar na een missie in de Balkan zou hij opnieuw worden uitgezonden, maar in 2008 stortte hij in en belandde in het ziekenhuis. Hij schaamde zich er voor en ging extreem sporten als ultraduurloper. “En toen was ik zo stom cocaïne te gaan gebruiken”, zegt de veteraan schuldbewust. “Ik zag vervolgens geen andere uitweg dan zelfmoord.” Twee pogingen heeft hij daartoe gedaan.

In 2018 ging het roer om. Met de diagnose (PTSS) en de juiste medicijnen kon hij uit het diepe dal klimmen. Niet gemakkelijk. Hij omschrijft de route “…alsof ik opnieuw heb leren lopen.” Hij besefte inmiddels dat er thuis nog veel is om voor te leven. Hij heeft een therapie ontdekt om zijn hoofd leeg te maken: fietsen, vijf à zes keer per week, met gemiddelde afstanden ver boven de 50 kilometer. Zijn record is een fietstocht van 520 km in 18 uur. Zonder drugs.

Bij een fietsevenement voor veteranen had hij Jens Lunde ontmoet. “Zonder hem was ik nu niet hier”, stelt hij. “Hij heeft me op dit evenement geattendeerd. Maar als hij niet mee was gegaan naar Den Haag, dan had ik dit ook niet gekund.” Tijdens wedstrijden danst Geert en bespeelt hij het publiek. Opmerkelijk, omdat hij angst had voor mensenmassa’s. Na een medisch consult zijn de medicijnen de laatste tijd afgebouwd, maar toen hij vorige week weer stress voelde opkomen heeft hij met zijn arts afgesproken zonodig een kalmerend pilletje te nemen.