Deelnemer: Franz-Josef Schmitz

Franz-Josef Schmitz maakt deel uit van Team Duitsland. Hij doet mee aan handboogschieten, roeien en zitvolleybal. Hij is hier samen met zijn vrouw en twee kinderen, die uiteraard enorm trots op hem zijn. Schmitz deed in 2018 al mee in Sydney aan de Invictus Games.

Franz-Josef was 20 toen hij besloot zich op te geven en in dienst te treden bij het Duitse leger. Duitsland was destijds verdeeld in Oost- en West-Duitsland en hij voelde het als zijn plicht om zijn land te dienen. 39 jaar later vervult hij nog steeds zijn plicht, juist nu in deze onzekere tijden. Tussendoor zijn er natuurlijk obstakels op zijn pad gekomen, dingen die achteraf misschien niet goed zijn gegaan. Toen hij trouwde en vader werd, vond hij het vaak lastig om afscheid te nemen omdat ze elkaar misschien voor het laatst zagen.

Desondanks blijft hij zich inzetten voor zijn land. Voor Franz-Josef is het erg belangrijk dat zijn land veilig blijft en de enige manier omdat te doen is om voor deze vrijheid te vechten. Zonder dit gevecht dreigen de waarden waar hij voor staat verloren te gaan. Militair zijn is geen beroep maar een roeping, een roeping waar je bereid bent om je leven te riskeren om er voor te zorgen dat je land veilig blijft.

Hij zou ook iedereen aanraden om zich aan te sluiten bij het leger en ervoor te zorgen dat je landgenoten veilig blijven. De mentaliteit die hij en zijn kameraden hebben, gaat verloren als niet meer mensen zich aansluiten en hun land te dienen, aldus Franz-Josef.

De Invictus Games draait voor hem om broederschap. Hij ziet zijn mededeelnemers niet als concurrenten maar als kameraden. Ze hebben allemaal een eigen verhaal, doorstonden allen hun eigen proces om hier te zijn, net als Franz-Josef. Zijn Invictus-verhaal begon in 2017 toen hij in een zware depressie zat en zijn gevoelens niet kon verwerken. Hij was zelfs bang voor zijn gevoelens en voelde zich niet thuis in zijn eigen lichaam. Het gedicht van William Ernest Henley sprak hem direct aan. Hij wilde weer captain of his soul worden.

In 2018 maakte hij de Invictus Games in Sydney mee. Een onbeschrijfelijk gevoel om weer met iedereen te zijn en je begrepen te voelen, zo voelt het voor Franz-Josef en zijn team. De Invictus Games creëren een ruimte waar hij gesprekken kan voeren met zijn familie die hij thuis misschien niet zo snel zou voeren. Ook zorgt het ervoor dat hij fysiek actief is en alles van zich af kan schudden. Tijdens het handboogschieten zat hij tussen Team NL en Team GB, op dat moment voelde hij niet alsof ze tegen elkaar aan het strijden waren maar juist met elkaar. Net als hij hebben zij ook veel moeten doorstaan om hier te staan. Ook zij zijn captains of their souls geworden.