Dan Phillips en Lisa Johnston

Beginnen voor de meeste deelnemers de Invictus Games na de openingsceremonie van zaterdagavond, Dan Phillips en Lisa Johnston mochten zaterdagochtend al aan de bak. En dat plezierde de twee overduidelijk. ‘Het waren drie lange jaren, we hebben echt heel lang uitgekeken naar deze dag’.

De twee vertegenwoordigden in het gezellig drukke Invictus Games Park het Verenigd Koninklijk in de Land Rover Driving Challenge. De deelnemers leggen daarbij, met een hagelnieuwe en blinkend witte Defender, een uitdagend obstakelparkoers af. Precisie en beheersing gaan dan hand in hand met stuurmanskunst. De rol van de navigator is bovendien van grote importantie. ‘We vormden een prachtig team’, vindt Dan. Lisa lacht: ‘Zo lang hij maar deed wat ik hem opdroeg ging het prima.’ Ze moesten wel even wennen. In Engeland zit het stuur nu eenmaal aan de andere kant. De verkeerde zeggen ze op het vasteland, ‘nee de juiste’ pareren Dan en Lisa.

Dan zit in een rolstoel. Hij liep in Afghanistan een blessure aan zijn ruggengraat op. ‘Ik kan mijn rechterbeen nog juist genoeg gebruiken om auto te rijden.’ Dankzij de Invictus Games kon hij zijn PTSS en angsten goeddeels overwinnen. Voormalig legerkorporaal Lisa had constant pijn. Ze hoopte met een amputatie haar leven terug te krijgen. ‘Maar mijn fitheid werd daarna nog minder en ik had er moeite mee als de mensen naar me staarden. Ik had geen doel meer, wilde niet naar buiten, raakte al mijn motivatie kwijt.’

Vanaf het moment dat ze het sporten enthousiast oppakte, ging het snel beter met haar. ‘Al waren de afgelopen twee jaar, met amper mogelijkheden om te trainen, natuurlijk wel een nachtmerrie. Ik was vooral druk met het thuisonderwijs van mijn kinderen.’ Dan kan zich dat nog levendig herinneren. ‘Ik weet niet of jij weleens hebt geprobeerd te roeien of bankdrukken met een klein kind in je nek, maar dat werkt niet echt, nee.’

Lisa: ‘Daarom ook ben ik zo blij dat we er nu eindelijk écht zijn. Dan was er in 2018 in Sydney ook al bij, maar ik debuteer. Ik ben bijna verbaasd over hoe makkelijk je, ondanks de soms aanwezige taalbarrière, contact legt met deelnemers uit andere landen. Dat is echt heel erg inspirerend.’

Denk overigens niet dat voor beiden de Invictus Games nu al bijna ook weer voorbij zijn. Integendeel, beiden hebben nog een druk programma. Lisa doet mee aan de atletiek-, zwem, roei- rugbyonderdelen. Dan speelt ook rolstoelrugby én -basketbal. Hij roeit en rolt op de atletiekbaan zowel de 100, 200, 400 als 1500 meter. ‘We hoeven ons niet te vervelen’, lacht Dan. Lisa kijkt vooral uit naar het atletiek. ‘Rolstoelrugby vind ik het leukst. Maar voor mij is, sinds ik een prothese heb, hardlopen het uitdagendst. Mijn kinderen zien me altijd redderen in huis, maar hebben me nog nooit zien rennen. Ik wil dat ze trots op hun moeder kunnen zijn.’

Overigens haalden Dan en Lisa de finale niet. Die ging tussen de teams van Frankrijk en Roemenië. De Fransen wonnen. Georgië is derde geworden. Zij krijgen hun medailles tijdens de openingsceremonie.